Geschiedenis

MC Grathem bestaat officieel sinds 11 november 1970. Officieus werd er al veel langer gereden, echter sinds wanneer is lastig te achterhalen, er wordt zelfs al gesproken over ergens in de 50’er jaren. De oprichting was eigenlijk in 1969 toen de harmonie St. Agatha een aantal oriëntatie-tochten wilde uitzetten en hiervoor geen toestemming kreeg van de gemeente. Om deze tochten toch te kunnen organiseren moest er een club opgericht worden die dit wel mocht en zodoende werd een motorclub in het leven geroepen.

De mannen van het eerste uur, zijn zonder twijfel Harie Geraats, Hen Schreurs en Jan Wertz zaliger. Zij waren het die de taak op zich namen en MC Grathem oprrichten. In 1970 werd de club officieel erkend door de KNMV. Sinds 1999 is MC Grathem als club lid van het MAG. De keuze voor het lidmaatschap hiervan was vrij snel en met een meerderheid van stemmen genomen. De vrijheid van de motorrijder is de spil waarom het hier draait. En dus samen sta je sterker.

MC Grathem is naast lid van de MAG en KNMV ook lid van het Loot. We hebben zelfs het genoegen gehad in de 90’er jaren om bij ons clublokaal cafe-zaal Geraats te fungeren als pauzeplaats voor de KNMV nachtrit. Hierbij zijn er in totaal 1200 motorrijders gedurende deze nacht geteld.Naast het motorrijden is er ook een leuke periode geweest van autocrossers. MC Grathem had een grote schare autocrossers welke de nodige weilanden omgeploegd hebben en MC Grathem bekend hebben gemaakt in de vierwielerwereld.

Inmiddels bestaat MC Grathem uit zo’n 100 leden, van jong tot oud, van man tot vrouw, met een behoorlijke diversiteit aan motoren, toer-, naked bike, sportief, all-road, chopper e.d. De meeste leden wonen in Grathem en omliggende gemeentes tussen Roermond en Weert, met enkele uitschieters over de regiogrenzen heen.

Sedert meer dan 25 jaar organiseert MC Grathem de Peelroute op de laatste zondag van juli. Een route waaraan iedereen kan deelnemen. Daarnaast is er al ruim 20 jaar de Herfstrit op de 1e zondag van oktober. Beide routes zijn altijd van hoge kwaliteit, welk jaarlijks bevestigd wordt de vele positieve reacties van de deelnemers, maar ook de beoordelingen van oa de KNMV.
De activiteiten van MC Grathem zijn op het jaarprogramma terug te vinden. Zeker is in elk geval dat er voldoende te rijden, te ontspannen en te communiceren met elkaar is.